Karty

sobota 8. novembra 2014

Domáca manikúra

Na profesionálnej manikúre som nikdy nebola. Keďže svoje nechty mám rada krátke a keďže predstava nejakých gélových, či akrylových mi veľmi sympatická nie je, tak ani neviem, či by tam mali so mnou vôbec čo spraviť. Mám však dojem, že manikúru zvládam pomerne slušne aj sama doma. Ak chcete vedieť, čo používam, čítajte ďalej.


Viem, že mnohé z Vás používajú na skrátenie nechtov len pilníky, ale ja používam aj klasické manikúrové nožničky. Mám ich už veľmi dlho, boli súčasťou manikúrovej sady, ktorú som kedysi dostala. 


Pilník na nechty používa asi každý. Ja používam dva. Väčšinou sklenený, po žiadnom inom type pilníka neostane necht taký hladký, ako v tomto prípade. Pri kúpe skleneného pilníku si treba dávať veľký pozor na kvalitu. Raz som si ich totiž kúpila cez ebay a veru to nebol dobrý nápad. Na prvý pohľad vyzerali úplne normálne, avšak hneď po prvom použití sa tá drsná časť zošúchala a ostala mi len nefunkčná sklenená palička. Tento, čo mám teraz (už som ich pár rozbila) je však výborný. Neviem akej je značky, ale na obale má napísane "Distribúcia: Mlynarčík, CZ". Viem, že manikérky často varujú pred používaním kovových pilníkov. Tvrdia, že škodia nechtom. Majú však jednu výhodu. Sú tenké a je možné ich zasunúť pod necht, použiť z bočnej strany nechtov, alebo v prípade, že máte nechty naozaj veľmi krátke. 


Sú tri veci, ktoré na nechtoch nerada vidím. Ostré, špicaté hrany (bez ohľadu na to, či sú vytvorené zámerne, alebo len nedbalosťou), nerovnaká dĺžka nechtov a drsná, suchá a rozdriapaná koža v okolí nechtov. (Pri pohľade na ruky ľudí držiacich sa tyče v MHD niekedy vyslovene trpím :D) Preto používam tento nástroj, ktorého presný názov nepoznám. Predáva sa od rôznych značiek, avšak najlepší je podľa mňa Titania (názov sa po jednom, dvoch použitiach zmaže). Predáva sa v Tescu a býva veľmi často vypredaný. Od ostatných značiek ho odlišuje nadpriemerná ostrosť a malé rozmery. Treba sa však s ním naučiť narábať, dá sa s ním totiž veľmi ľahko porezať. Používajte vždy nový, ostrý kus. (Ja kupujem vždy nový po mesiaci až dvoch používania, niekedy aj častejšie. A kupujem si ich vždy viac naraz, lebo ako som spomínala, nie sú vždy dostupné. ). Nepoužívajte ho často (čo to presne znamená je individuálne).  Ideálne použitie je po kúpeli, či sprche, keď máte kožu zmäkčenú. Taktiež sa nesnažte "osekať" čo najviac kože, nevravte si, že "ešte kúsok", nechcite mať tú kožu okolo nechtov čo najjemnejšiu, lebo prídete k "úrazu". Ranky spôsobené týmto nástrojom pomerne silno a dlho krvácajú, aj keď nie sú bolestivé. Je tam tiež riziko infekcie. 

 
Ak sa však vyššie uvedeného nástroja bojíte, odporúčam vám chemické odstraňovače odumretej kože. Ide o riedky gél, ktorý nanesiete na odumretú kožu, minútu počkáte a následne zoškrabete pomarančovým drievkom, alebo kovovou špachtličkou. Tá moja je z ebay-u a stála 1 dolár vrátane poštovného. Tieto chemické odstraňovače však nepoužívajte, ak máte v okolí nechtu nejakú ranku, pretože vás to môže značne štípať.


Kožu okolo nechtov sa oplatí udržiavať vyživenú a hydratovanú, obzvlášť v jesennom a zimnom období. Na to slúžia rôzne krémy, či olejčeky. Nielenže búdu vaše ruky dobre vyzerať, ale zabráni to vzniku záderov.  Môj obľúbený je marhuľový krém od Alverde, avšak ten momentálne nemám. Viem, že mnohých toto nebaví používať a mnohí nemajú radi mastnotu, ktorou je väčšina týchto krémov a olejčekov charakteristická. Ja ich používam pri pozeraní filmu, či seriálu. Nanesiem a popri pozeraní vmasírovávam. 


Na spevnenie nechtov, či ako podkladový lak aktuálne používam Nail Envy od značky O.P.I. Je naozaj účinný na spevnenie nechtov a ako riešenie na problémy so štiepaním nechtov. Jeho veľkou výhodou je fakt, že na nechtoch vytvára len veľmi tenkú vrstvu, čo umožňuje nanesenie farebného laku bez hrozby, že lak nevydrží ani dve hodiny. Vrchný lak, či nadlak však väčšinou nepoužívam. Nech totiž použijem akokoľvek kvalitné produkty - jedna vrstva podlaku, dve vrsty farebného laku a nadlak je jednoducho pre mňa priveľa. Neviem, čím to je, ale mne lak vydrží na nechtoch vždy veľmi krátko, väčšinou len pár hodín. Potom sa zaručene aspoň na dvoch prstoch časť laku odlúpne. A to napriek tomu, že nechty pred nanesením laku odmastím alkoholom. 


Obľúbenú značku odlakovačov nemám. Kupujem si zakaždým iný. Čo však považujem sa veľmi šikovnú pomôcku sú tieto "odlakovačové fixky". Keď si omylom nalakujem aj kožu okolo nechtov, týmto to ide veľmi pekne opraviť. Viem, že mnohí považujú tieto fixky za zbytočnosť, ale ja na ne nedám dopustiť. Vatová tyčinka namočená v odlakovači jednoducho nezaručí taký presný výsledok. Výrobok na obrázku je od značky S-he (DM drogéria), ale mám ho už veľmi dlho, preto neviem, či ho majú stále v ponuke. 

Používate uvedené nástroje a výrobky? Alebo používate niečo iné? Teším sa na Vaše rady a tipy, ktoré mi zanecháte v komentároch :)

8 komentárov:

  1. po tom nástroji na orezávanie kožičky pozerám už dlho.netuším ako sa používa.inak vďaka za detailný popis,začala som sa o nechty troška viac starať a tento článok ma dobre nasmeroval.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pozri si toto video https://www.youtube.com/watch?v=B4bqpihDPnA cas 7.24, tam uvidis ako sa ten nastroj pouziva

      Odstrániť
  2. Ten nástroj značky Titania se jmenuje manikúrní vidlička. Chce to ale dost šikovnost, správně by ho měla používat jen manikérka (a to ještě ne standardně, ale na dočištění) a pokud se manikůra dělá pravidelně, nebývá ani potřeba.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj kratke nechty vedia na profesionalnej manikure pekne upravit a vykraslit. Odporucam napr. japonsku manikuru...
    Kaviareň u mačky

    OdpovedaťOdstrániť
  4. žeby si ma presvedčila na tú odlakovaciu fixku?:) inak ja momentálne používam ako podlak Orly Bonder a je to kráľ! výrazne predĺži manikúru a dokonca sa mi už toľko neštiepia ani nechty!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja sa snazim robit si poriadnu manikuru nech mam pekne nechty :) pekne spracovane!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Já si manikúru dělám doma pořád, ale nehty mám pěkné a docela bezúdržbové, takže "odborníka" nepotřebuju. Ale chci poradit, jak se používá ten ořezávač nehtové kůžičky? Já na to nepřišla, takže zatím kůžičku jenom zatlačuju pomerančovým dřívkem.

    Maru UltimateChic

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. pozri si toto video https://www.youtube.com/watch?v=B4bqpihDPnA cas 7.24, tam uvidis ako sa ten nastroj pouziva. to vnutro tej "vidlicky" je ostre, takze v podstate tu suchu kozu nim odrezes

      Odstrániť