Karty

pondelok 24. januára 2011

Dental care - Starostlivosť o zuby

Každý z vás chce mať určite krásne zuby. A jedine zdravé zuby sú krásne. V tomto článku vám ponúkam prehľad produktov, ktoré k tomu zdraviu dopomáhajú. Hlavne ak máte ako ja zuby kazivé.

Najdôležitejším prvkom je zubná kefka. Kvalitná zubná kefka je oveľa dôležitejšia ako zubná pasta. Mala by byť jemná, hustá, rovno zastrihnutá a s malou hlavičkou, aby ste dosiahli aj na zadné zuby. Jemná preto, aby ste si nepoškriabali ďasná a zubnú sklovinu. Hustá pre efektivitu čistenia.
Toto všetko spĺňajú kefky značky Curaprox. Sú dostupné v lekárňach. Cena jednej je približne 3 €, keď si však kúpite balenie s tromi kefkami, vyjde to lacnejšie. Nemusíte sa báť, žeby ste ju po týždni museli vyhodiť, kvôli pokrúteným štetinám, vydržia rovné veľmi dlho.

Ústnu vodu používam Elmex Sensitive, ktorá je určená na citlivé zubné krčky. Stojí okolo 5 € a dostanete ju v lekárňach a takmer v každej drogérii. Z rovnakej rady taktiež používam zubnú pastu, ktorú však striedam s bežnými druhmi.
Taktiež netreba zabúdať na čistenie medzizubných priestorov.  Najmä ak máte tak ako ja zuby veľmi tesne pri sebe. Ukladajú sa tam totiž zvyšky jedla, ktoré potom hnijú a sposobujú zubný kaz. Najviac sa mi osvedčila táto dentálna niť. Predávajú ju v sieti DM drogérií. Cenu si presne nepamätám, ale bude to do  3 €. Na fotke vyzerá krabička tyrkysovo, ale v skutočnosti je skôr zelená. Na čistenie medziizybných priestorov sú vraj vhodnejšie medzizubné kefky, osobne mi však viac vyhovujú nite. Konkrétne táto, pretože je tenká a nerozdeľuje sa na jednotlivé vlákna.


Od malička som používala, raz týždenne, večer po umytí zubov Elmex gelée. (priznám sa, že v poslednej dobe naň zabúdam).  Tento produkt floriduje zuby a tak zabraňuje zubnému kazu. Dajte si však pozor, aby ste ho neprehltli, lebo to vraj škodí. Jeho účinnosť môžete vyskúšať jednoduchým pokusom. Zoberte vajíčko a na jednu polovicu škrupiny naneste Elmex gelée. Vložte do pohára s octom. Nepotretá časť sa v octe rozpustí, kým potretá nie. (Osobne som to však neskúšala, ak by áno, dajte vedieť ako to dopadlo.).   Cena okolo 6 €.


Absolútnou vychytávkou je GC Tooth Mousse. Je to unikát, nič podobné od iných firiem, pokiaľ viem, neexistuje. Je to dentálny krém, ktorý sa nanáša po umytí zubov. Necháva sa pôsobiť tri minúty a potom sa vypľuje, pričom ústa sa už nevyplachujú. Čím dlhšie sa však nechá pôsobiť, tým lepšie. Dodáva zubom vápnik a chráni proti zubnému kazu.  Skutočne, po použití cítim, že mám zuby akési pevnejšie. Tento produkt nie je príliš známy, ani bežne dostupný. Je určený skôr na profesionálne použitie v zubných ambulanciach, no cez internet ho určite zoženiete. Jeho cena je pomerne vysoká (cca 20 € za 40 gramov), ale rozhodne je to dobrá investícia. Vyrába sa v niekoľkých prichutiach. Osobne preferujem mätu. Balenie sa vám môže zdať malé, ale na jedno použitie stačí veľosť hrášku. Neoplatí sa ním ale šetriť, mne sa po roku pokazil, napriek tomu, že výrobca uvádza dvojročnú expiračnú dobu. UPOZORNENIE: je vyrobený z kravského mlieka, takže je nevhodný pre ľudí, ktorý majú alergiu na mliečne proteíny, alebo na hydroxybenoáty. Jeho prípadné prehltnutie však neškodí a preto je vhodný aj pre deti.

O uvedených produktoch ste možno nikdy nepočuli. Je to preto, že dobré veci skrátka nepotrebujú reklamu. Taktiež ste si určite všimli, že s jedná o drahšie veci. Do zubov sa však oplatí investovať, máte ich len jedny. A navyše aj tak je to stále oveľa menej, ako by ste potom dali za zubné ošetrenie v súkromnej stomatologickej ambulancii.

Prehlásenie: Tento článok NIE JE sponzorovaný. Všetky produkty som si vybrala, aj zaplatila sama.  Nejedná sa o profesionálne informácie. Použitie akýchkoľvek produktov konzultujte so svojím lekárom.

5 komentárov:

  1. Nemáš nějakou zkušenost třeba s bělením zubů? Přemýšlím o tom a zajímalo by mě to :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Curaprox taky používám a nedám na něj dopustit ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Děkuju!!!!:) to jsem nevěděla,to s tou kůrou je hodně zajímavé

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem, veľmi sa mi páčia tvoje články, ktoré sú vždy zaujímavé :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. curaprox je klasika:)) hlavne mám rada tie farebné prevedenia, hneď sa mi lepšie zuby umývajú.

    ináč si sa pýtala ako spravím na fotke to, že časť je farebná a časť čiernobiela. Robím to cez program- konkrétne photofilter:)

    OdpovedaťOdstrániť