Karty

nedeľa 13. februára 2011

A já som, pekná som, ale nie od Boha, ale od tej veci, čo sa púder volá!

Vyžiadaný článok.

Pekná pleť je základom celkového výzoru. Mohli by ste mať neviem aké drahé a pekné oblečenie, nádherný účes, či drahé šperky, no pokiaľ  vám budú z čela trčať červené vyrážky, alebo budete mať kruhy pod očami, či presvitajúce žilky na lícach nebude to nič moc. A na to je tu make-up. Viem, že pre mnohé z vás je to kažodenná záležitosť. Majte však na pamäti, že prvoradé je svoje nedokonalosti liečiť. Ich zakrývanie by mala byť len dočasná záležitosť. Taktiež odporúčam nemať na tvárí make-up od rána do večera, 7 dní v týždni. Práve naopak. Akonáhle môžete, odlíčte sa. Hoci make-up tvári nejak vyráazne neškodí, nepochybne najzdravšie, je nemať na nej nič napatlané. Taktiež by ste nemali mať problém vyjsť na ulicu absolútne bez ničoho na tvári. (pokiaľ teda nemáte ťažkú formu akné, alebo niečo podobné).

So značkou, či typom make-upu je ťažké radiť. Na každý typ pleti je totiž vhodné niečo iné. To čo má vaša kamarátka, nemusí vyhovovať vám. Napríklad penové, či minerálne make-upy sú pre suchú, či normálnu pleť katastrofa (spravia sa vám na tvári šupinky), no pri veľmi mastnej sú užotočným pomocníkom. Čo sa týka farby, musí byť čo najprirodzenejšia. Osobne netuším načo sa vyrábajú make-upy ružovej, či oranžovej farby. Hlavne tie oranžové mi vždy pripomenú učiteľky na základnej škole, ktoré (netuším prečo, takmer všetky) mali tváre mrkvovej farby a ostrnú hranicu medzi tvárom a krkom. Farbu make-upu by ste mali tesovať vždy na tvári, nie na chrbte ruky, keďže tam máte úplne inú farbu kože. Neodporúčam však pre tento účel využivať testery v drogériach. Sú totiž takmer vždy špinavé a mohli by ste si nimi spôsobiť niečo nepekné. Osobne sa mi raz po vyskúšaní make-upu na ruke spravili vyrážky. (na ruke som neskúšala farbu, ale konzistenciu). Vhodné je požiadať o vzorku, prípadne využiť nejakú čo bola pribalená k časopisu. Najlepšie farbu vidíte na dennom svetle, nie pod priamym slnečným svetlom. Taktiež majte na pamäti, že v priebehu roka sa vám farba pokožky mení a tomu je potrebné prispôsobiť aj farbu make-upu.


Mne najviac vyhovuje tento make-up. Farba Apricot Ivory.

Nanášanie: Odborníci v tomto nie sú jednotní, ale mne sa tento postup osvedčil. Najprv nanášam make-up a až potom korektor. Pred nanesením make-upu aplikujte na tvár krém a nechajte pár minút vstrebať. Dávajte si pozor namnožstvo make-upu. Stačí ho málo. Ideálne je, keď si ľudia okolo vás nie sú istí, či nejaký máte, alebo či máte takú peknú pleť prirodzene. Vtedy ste totiž dokonale vystihli množstvo aj farbu. Nezabudnite make-up rozotrieť tak, aby ste nemali hranicu medzi krkom a tvárou.

Púder: make-up (tekutý) vždy zafixujte púdrom. Dlhšie vám vydrží. Púder nanášajte štetcom. Ak by ste si mali kôpiť len jeden jediný make-upový štetec, nech je to práve ten na púder. Ničím iným totiž púder tak dobre nenanesiete ako práve ním. Štetec po "namočení" do púdru jemne odklepnite, zostane na ňom potom ideálna vrstva. Nanášajte od stredu tváre smerom k okrajom.


Púder
Licenka (blush). Veľmi prirodzenú vizáž získate použitím lícenky. Nič nepokazíte jemne ružovou, ktorú aplikujete na najviac vystúpené časti líc po usmiatí. Pre tento účel môžete použiť taktiež rúž, alebo očný tieň. Všeobecne platí, že krémové licenky vydržia dlhšie ako púdrové. Ako pri všetkom, pozor namnožstvo, nechcete predsa vyzerať ako Marfa z Mrázika :D


Ďalšími produktami, ktoré môžete pri líčení tváre použiť je bronzer, či highliter (naozaj neviem ako sa toto po slovensky volá, hm... rozjasňovač?). Pri očných tieňoch rozlišujte, či sa jedná o líčenie na deň, alebo na večer, prípadne o akú príležitosť sa jedná. Pri riasenke pozor, aby ste si nevyrobili tzv. efekt muších nôh.  Ale o týchto veciach podrobnejšie zase inokedy:)

4 komentáre:

  1. Fakt dobrý článok.
    Ja by som sa chcela spýtať: Mám suchú pleť, niekedy až extrémne ale nech robím čokoľvek môj nos sa vždy leskne a zároveň sa šúpe. Teraz by som chcela skúsiť púdrový, minerálny make-up je to dobrý nápad? Alebo poraďte mi niečo.
    Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Velmi, velmi zly napad. Pudrove, mineralne a taktiez penove (mousse) make-upy su na suchu plet nevhodne, prave naopak su urcene na mastnu plet. Tieto typy make-upu by ti sposobili ovela viac supin na nose a taktiez by tie existujuce zvyraznili. Odporucam pouzivat peeling, ten odstrani supiny a nasledne natriet nejakym kremom (vzdy pod make-up). Ako make-up klasicky tekuty a nasledne pouzit puder (proti tomu lesku), ale stetcom, nie tym vankusikom co je k nemu pribaleny. Ten totiz nanesie toho pudru vela a potom to vyzera ako povrch pocukrovaneho kolaca. Inak moj nos sa sprava podobne:D Pozor na cistiace prostriedky na tvar, supiny sa robia po agresivnych protivyrazkovych pletovych vodach a cistiacich geloch. Lepsie je pouzit nieco jemnejsie urcene na normalnu, alebo citlivu plet. Taktiez je dolezite vyberat si pripravky podla typu pleti a davat pozor na to, ze plet sa moze aj menit. Napriklad ta moja je velmi zvlastna, niekedy totalne mastna a niekedy sucha az sa robia supiny. Preto mam doma pripravky aj na mastnu aj na suchu plet a pouzivam podla aktualnej potreby

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem pekne. Už sa chystám stráviť pár hodín v drogérií.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. moc se mi líbí článek.... jinak na loreal makeupy nedám dopustit pak jsou jestě dobré od bourjois...

    OdpovedaťOdstrániť