Karty

nedeľa 23. októbra 2011

Kozmetické zásady

Napísala som pre vás nejaké kozmetické zásady. Ak máte iné, napíšte článok s rovnakým názvom na svoj blog a dajte mi vedieť, rada si prečítam.

1. Z každého druhu výrobku si kupujem jeden, maximálne dva kusy. Ak aj mám viac, najprv mieniem jeden (sprchový gél), až potom načnem druhý. (Výnimky sú niektoré druhy dekoratívnej kozmetiky.)

2. Ak dostanem niečo, čo mi nevonia, nehodí sa mi, alebo daný druh výrobku nepoužívam, spýtam sa známych, či by sa im niečo také hodilo a prípadne darujem. Nehromadím doma zbytočne výrobky pre prípad - čo keby sa mi to ešte niekedy hodilo. Ak taká situácia náhodou nastane (na 90% nenastane), vždy sa dá kúpiť nová vec.  Samozrejme, darujem len ak je produkt nový, alebo maximálne raz, dva krát použitý. Niečo takéto však darujem len "iba tak", nikdy nie ako dar na narodeniny, či inú príležitosť. Naopak ak som obdarovaná osoba a teda mi niekto niečo také ponúkol, prijmem to len, ak to skutočne využijem, nechňapnem po tom len z dôvodu - juchúúú, zadarmo!

3. Kontrolujem dátumy spotreby. Aj pri samotnom kupovaní, aj príležitostne doma. Čo je po dátume spotreby bez milosti vyhodím. Tak isto zaschnuté riasenky a čokoľvek, čo zmenilo farbu, konzistenciu, či vôňu. Tak isto vyhodím všetko, čo mám doma dlhšie ako rok, v prípade prírodnej kozmetiky pol roka. (Zvyčajne neobsahuje toľko konzervantov ako tá bežná a tak je náchylnejšia na znehodnotenie plesňami a podobne. A nemusí to byť vôbec vidno)

4. Všetku kozmetiku udržujem v čistote. Nenechávam vytečené a zaschnuté ...čokoľvek na okraji túb, krabičiek a iných balení. Do krémov, masiek a hlavne všetkých balení "namočprst" idem len čistými rukami.

5. Čítam si zloženie výrobkov (platí aj pri potravinách) a zaujímam sa o to, čo jednotlivé zložky vlastne sú, odkiaľ sa vzali  a o ich vplyv na zdravie.

6. Myslím na zásadu "menej je niekedy viac" a zbytočne na seba nepatlám všetko čo mi padne pod ruku. Akúkoľvek vôňu z vás nemá byť cítit na väčšiu vzdialenosť ako 1 meter. Prehané množstvo make-upu, riasnky, či iných líčidiel vyzerá hnusne. (- platí tiež v prípade šperkov a bižutérie)

7. Snažím sa vyzerať prirodzene dobre a nie veci zakrývať. -  Mám nedokonalosti pleti? Zakydám make-upom! Mám slabé nechty? Dám si spraviť gélové! Mám zničené vlasy? Dám si prilepiť také, čo ostrihali nejakej Indke! - zlý prístup. Príde mi to ako keď sa v stredoveku neumývali a keď potom smrdeli tak sa voňavkovali a púdrovali.

8. Pri nákupe kozmetiky uprednostním kvalitu pred kvantitou. Taktiež si veľmi dobre rozmyslím, či danú vec skutočne využijem, alebo nie. Ak si nie som istá, použijem 3-dňovú metódu. A teda nekúpim hneď, ale tri dni počkám a uvidím, či to ešte stále budem chcieť. Mnohokrát si za tie tri dni už ani nespomeniem,že som si niečo chcela kúpiť. (Platí aj pri oblečení)

9. Dávam si pozor na peňaženku. Nepoužívam tužidlo na vlasy / dezodorant na nohy / peeling na pery /hocičo iné ? Uvedomujem si, že keď začnem, budem ho "potrebovať" každý (napríklad) mesiac a bude to odčerpávať moje financie.

10. Striedam výrobky. Ak mi niečo aj mimoriadne vyhovuje, raz za čas skúsim inú značku a potom sa môžem zase vrátiť o osvedčenej. Vyhnem sa tak potenciálnemu neustálemu vplyvu nejakej zložky, ktorá mi môže škodiť.

11. Využívam potraviny a prírodné látky ako kozmetiku. Olivový olej na natieranie pokožky, usadeninu z kávy ako telový peeling a podobne.

12. Pri každom novom výrobku si spravím "alergický test".  A teda vyskúšam najprv v malom množstve. Nie je to vôbec zbytočné, minule som čítala o angličanke, čo zomrela po nanesení farby na vlasy.

13. Som ochotná a schopná vyjsť von bez použitia akejkoľvek dekoratívnej kozmetiky. Ak nie, riešim svoj problém s nedostatočným sebavedomím a nezdravým vnímaním seba samej.

14. Uvedomujem si, že kozmetika a veci s ňou spojené sú síce zaujímavé a zábavné, ale existuje asi tak 1568799875334567097754423456789675 dôležitejších vecí na svete. Skrátka je to ako s ohňom - dobrý sluha, ale zlý pán.

11 komentárov:

  1. Dokonalý článok, úplne s Tebou súhlasím. (:

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krása :) vidno, že nemyslíš povrchne..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. skutocne pekne napisane, s niektorymi vecami suhlasim, s niektorymi by sme si asi nesadli:D, ale tak to byva, a to rozmyslanie ci si vec kupim alebo nie, tiez praktizujem pri niektorych veciach, aj ked som si neni ista...ale vtedy rozmyslam viac ako 3 dni...dokonca jedna vec mi teraz lezi v hlave...ale uz niekolko mesiacov:D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sedmicka me pobavila :D 13. je neco ceho by mel byt schopny kazdy. Vzdycky me pobavi pohled nekde v Jizerkach na kole kdyz vidim slecny sportovat s makeupem jak na ples!

    Jinak mas to tu moc pekne, jsem rada ze muzu stravit nudnou prednasku ve skole kvalitnim ctenim :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. posledne 2 body su hadam najpravdivejsie... treba brat kozmetiku len ako osviezenie bezneho dna, ale nie sa na to upinat ako na modlu...
    http://rianaslife.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. no nepovažovala jsem ten lak se třpytkami jako lak samostatný, protože je mi jasné, že ho většina použije na tmavší laky. Proto jsem je nijak nesrovnávala.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj, moju verziu si pozri tu :)
    http://viacstylu.blogspot.com/2011/10/my-beauty-bible.html

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobryyyy clanok, len jedna poznamocka - ziadna osobna hygiena a na to vone, to nebol stredovek, ale barok...:-)

    OdpovedaťOdstrániť