Karty

streda 21. decembra 2011

O voňavkách

Pravdepodobne ste už o tom oboznámení, ale v prípade že nie, čítajte ďalej. Možno ste sa niekedy čudovali nad tým, prečo na voňavkách sú nejaké francúzske nápisy a čo vlastne znamenajú. Voňavky sa totiž delia podľa obsahu vonných látok, t.j. podľa toho aké intenzívne tie vône sú.

Samotné slovo Parfum znamená voňavku, ktorá obsahuje 15 - 30 % vonnej zložky.

Eau de parfum (číta sa ó d parfén) - do 20 %  - parfum, voňavka
Eau de toilette (ó d toalet) - 6 - 9% - toaletná voda
Eau de cologne (ó d kolóň) - 3 - 5  % - kolínska voda
Eau de solide (ó d solid) - 1 - 3%, najslabšie vône, ktoré po chvíli takmer necítiť, známy je aj anglický názov body splash


Každá voňavka sa skladá z troch zložiek - hlava, srdce a základ.  Hneď po aplikácii cítíte zložky hlavy - rýchlo prchavé látky, ktoré cítiť len pár minút po nastriekaní. Látky so strednou prchavosťou sa nazývajú srdce (niekedy aj telo). Tieto zložky bývajú často korenisté. To, čo vonia najdlhšie je základ. Tieto zložky vydržia aj niekoľko hodín a majú väčšinou drevitú vôňu.

Inak ak vás zaujíma výroba parfumov a chcete vedieť ako to celé prebieha (alebo aspoň prebiehalo v minulosti), odporúčam knihu - Parfum - príbeh vraha. Je to síce beletria, ale o parfumoch sa tam píše veľa - ako sa vône získavajú z kvetov, ako z iných látok atď. Existuje aj rovnomenný film, ale v ňom týchto detajlov až tak veľa nie je.

8 komentárov:

  1. Film som videla a bol úžasný, dlho som rozmýšľala že si prečítam aj knihu... asi sa na to konećne odhodlám, nech sa dozviem niečo viac o výrobe parfémov! :)

    whatluciadid.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja sa dlho chystam pozriet si film, ale neviem sa dokopat:)
    http://cookieswardrobe.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mne ten film prisiel az desivy...kukla som si ho, lebo o nom hovorila kamoska...raz stacilo...

    www.mysweetstrawberries.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Moc pěkný článek,... já jsem dělalasrovnání parfémů které se mi líbí, třeba se budeš chtít podívat http://marketatrpisovska.blogspot.com/2011/12/test-parfemu.html

    OdpovedaťOdstrániť
  5. když jsem to po sobě četla, tak jsem si taky říkala, že tomu něco chybí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. film bol podľa mňa dosť dobrý a to sa kniha berie ako "nesfilmovateľná"

    OdpovedaťOdstrániť
  7. super clanok:)
    http://cookieswardrobe.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Soňa, tu ti píše Braňo.
    Dnes som sa dozvedel, že vraj ti niekto píše hlúposti a vraj podozrievaš mňa. Nuž, chcem ti len povedať, že som z tohoto vyrástol a ako sme sa prestali stretávať tak som to bral tak, že sme prestali jeden pre druhého existovať. Holky mi teda dali adresu na tvoj blog lebo som ti chcel napísať a uviesť veci na pravú mieru. Nemám v pláne ti nijak ubližovať a ani ťa nasierať. Nech sa ti darí a maj sa dobre.

    OdpovedaťOdstrániť