Karty

štvrtok 22. novembra 2012

Moja kozmetická história

..alebo ako som sa dopracovala až k blogu:)

Ako úplne malá som používala z kozmetiky akurát mydlo a šampón. Mydlo - klasické tuhé. A šampón - Johnsons - ani slza. Áno, vtedy to bývalo na obale preložené.

     Z nostalgie som si ho raz "v dospelosti" kúpila a vôbec mi nevyhovoval - strašne mi vysušoval vlasy. Neskôr som prešla na tie zelené (brezový, žihľavový) a ani tie mi už aktuálne nevyhovujú. Keď som mala cca 10 rokov - dostala som prvý dezodorant a ...ehm bol to pánsky Old Spice. Kedy som začala používať kondicionér si presne nepamätám, ale muselo to byť niekedy  medzi 10 - 14 rokmi. 
     
     Prvá vec z dekoratívnej kozmetiky, ktorú som mala bol taký ten olejový lesk na pery s guličkou. Volalo sa to "blyštek". Pamätám si, že bolo celkom v móde mať aj taký čo bol plný trblietok. Trblietky sa predávali aj v malých krabičkách nasypané v nejakom gély a dievčatá si to babrali kade-tade. Po ramenách, do výstrihu, po lícach... a mysleli sme si aké je to strašne "cool". :D Tiež si pamätám módu farebných riaseniek (volali sme to špirála). Ale nenanášali sme si to ma mihalnice, ale na vlasy. Takže sme mali modré, či zelené pramienky zlepených vlasov. S prvými školskými diskotékami som objavila očné tiene. Ak tipujete modré, tipujete správne. (Neskôr k nim pribudli zelené) Ak si chcete predstaviť ako som vyzerala - predstavte si tvár plnú akné k tomu namodro vyfarbené pohyblivé časti viečok (sem-tam aj až po obočie) a krvavočervené, alebo iné výrazne nalíčené pery. A nič iné! Vyzeralo to naozaj príšerne. Lenže ja som to nemala odkiaľ vedieť, nemala som sa to od koho naučiť. Sestru nemám a moja mama používala vždy jediný kus dekoratívnej kozmetiky - rúž. Takže v tom čase som o existencii korektoru, či make-upu ani netušila. Viem, je ťažké tomu uveriť keď dnes vidíte 14 ročné dievčatá s takmer profesionýlnym make-upom, ktoré dokonca natáčajú video návody. Lenže vtedy mali internet možno dvaja z celej trieda. A žiadny Youtube neexistoval. Moje vtedajšie "odlíčenie" spočívalo v drhnutí si tváre vodou, pleťovou vodou...neskôr krémom. Ja viem...katastrofa.
     
     Prelomovým bodom v mojej starostlivosti o pleť bolo keď začali predávať čistiace gély. Dovtedy moja starostlivosť spočívala v používaní pleťovej vody - keď ma napadlo, čiže tak raz za týždeň, sem-tam som používala nejaké protivyrážkové Vichy krémy - samozrejme bezvýsledne . Ako som však objavila čistiace gély - zmizlo mi 95% akné. A to zo začiatku tie gély boli len také vysušujúce a nedokázali odličovať. 

     Pravidelne som za začala líčiť v podstate až na vysokej škole a dodnes nemám problém vyjsť von bez akéhokoľvek make-upu. V líčení som pochopila "ako na vec" až z youtubových videí. Dovtedy som napríklad netušila, že očné tiene sa "rozmazávajú". Myslela som si, že sa to skrátka nanáša v jednej vrste - rôzne farby vedľa seba. Ako v prípade detskej omaľovánky :D Neskôr som sa stala veľký fanúšik youtubových "beauty gurus" a začala som čítať kozmetické blogy. Výhradne zahraničné, lebo iné skrátka neboli. A v prípade tých zahraničných som bola vždy sklamaná, že to o čom tam píšu sa u nás nedá kúpiť. A  naopak o u nás dostupných výrobkoch som si nemala čo prečítať. A tak potom ako som po niekoľkohodinovom hľadaní našla len dva či tri po slovensky písané blogy o kozmetike... som si založila vlastný blog:) 

A čo vy, ako ste začínali s kozmetikou? AK máte blog, napíšte článok a hoďte sem link, ak nemáte, pochváľte sa v komentároch. 

7 komentárov:

  1. Pobavilas mě :). Tyhle články mě hrozně baví, sama jsem ho taky psala : http://beauty-inyourface.blogspot.cz/2012/09/moje-kosmeticka-historie.html

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvělý článek. Mám tenhle typ hrozně ráda. Já začínala na lepivých lescích, tmavě růžových stínech a korektoru :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ty si mi pripomenula vecí :D dobre som sa pobavila, možno niečo napíšem aj ja

    OdpovedaťOdstrániť
  4. o pleť sa starám asi už od 11 kozmetiku tiež už používam dosť dlho:)
    http://getinspiredwithbee.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. blystek si pamatam este aj ja, ze aka nostalgia, skoro som nan zabudla:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. =D =D modre tiene, tych som bola dlho odporcom =D dnes ked vie clovek ako na to, nic proti nim nemam. ja som klasicke tiene nepouzivala, lebo som si niekde v strasne mudrom casopise precitala, ze na sosovky sa nemozu pouzivat tiene! k typickym skraslovacim kuram mladych dievcat urcite patri hruba cierna linka vo vnutornom oku aj pod okom, ta sa bude vzdy opakovat.

    OdpovedaťOdstrániť