Karty

nedeľa 23. novembra 2014

Okuliare, alebo kontaktné šošovky?

Tvár je časť tela, ktorá najviac ovplyvňuje náš vzhľad a jeho vnímanie ostatnými ľuďmi. Bohužiaľ však nie všetci sme boli obdarení  orlím zrakom a preto mnohí sú nútení  z tohto dôvodu používať  okuliare, či kontaktné šošovky. Obidva druhy týchto pomôcok majú svoje výhody aj nevýhody.

Okuliare

Azda najväčšou ich výhodou je fakt, že si ich môžete veľmi jednoducho nasadiť a zase dať dole. Ich vzhľad môže taktiež dodať  inteligentný vzhľad, či pridať na serióznosti. Ich nositelia však vedia, že majú aj svoje slabé stránky. Azda každý ich používateľ pozná nepríjemnosti spôsobené zahmlením skiel po prechode z chladnejšieho vonkajšieho prostredia do interiéru budov a problematické videnie v prípade snehu, či dažďa.  V lete sa zase vplyvom potenia môžu kĺzať. A tiež aj tie najlepšie môžu po dlhšom čase nosenia spôsobovať nepríjemné odtlačky na nose, či v priestoroch za ušami. Pri pohľade cez okuliare máte tiež obmedzené periférne videnie. Ich nosenie môže byť tiež problematické, či až nebezpečné pri určitých druhoch športov, prípadne až nemožné pri činnostiach vyžadujúcich iné okuliare, akými sú napríklad potápanie, či obyčajná návšteva 3D kina.

Kontaktné šošovky

V dnešnej dobe dokážu byť kontaktné šošovky riešením na väčšinu očných vád. Sú však drahšie ako okuliare keď vezmeme do úvahy, že vyžadujú náročnejšiu starostlivosť. Citlivejšie povahy, či alergici môžu mať tiež problém s ich zavádzaním priamo do oka. Existuje množstvo rôznych druhov, je možné si vybrať od denných až po také, čo vydržia oveľa dlhšiu dobu. Oproti okuliarom sú pohodlnejšie v prípade športových aktivít, keď sa nemusíte obávať ich rozbitia a následného zranenia. Taktiež je možné si nimi zmeniť farbu očí a tak zmeniť svoj vzhľad. A to dokonca aj v prípade, že žiadnu dioptrickú pomôcku nepotrebujete.  Ich výhodou je tiež nenápadnosť, takže vaše okolie nemusí vôbec vedieť, že máte problém so zrakom.  Pri nosení kontaktných šošoviek tiež nenastávajú problémy s periférnym videním ako je tomu v prípade okuliarov, čo je nesmierne dôležité napríklad pri šoférovaní. Výber vhodného druhu šošoviek je však vždy potrebné konzultovať s očným lekárom. Ak zatiaľ s kontaktnými šošovkami nemáte žiadne skúsenosti, alebo sa o nich jednoducho len chcete dozvedieť viac, odporúčam internetový obchod šošovky-kontaktné.sk. Na stránkach majú sekciu venovanú rôznym článkom o nosení a vlastnostiach šošoviek. Ak nerozumiete určitým pojmom, môže vám pomôcť slovník s výrazmi týkajúcich sa očí a zraku. 


Potrebujete nosiť okuliare, či kontaktné šošovky? Ktorú z daných pomôcok preferujete a prečo? A v prípade, že patríte k tým bystrozrakým – využili ste niekedy možnosť si zmeniť farbu očí šošovkami?  O vašich skúsenostiach si rada prečítam v komentároch. 

2 komentáre:

  1. Jsem po laserové operaci ale brýle, vlastně čočky jsem nosila 8 let :) po celém dni jsem si ráda dala brýle, které byly úlevou od čoček a pro pčítele jsem v nich vypadala i sexy:) ale za mě čočky-pohodlnost .)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som nosila kedysi len okuliare, potom len šošovky a momentálne nosím vlastne oboje, pretože pri práci v klimatizovanom prostredí, kde pozerám celý deň do počítača a svieti na mňa neónka sa mi oči sušia so šošovkami extrémne rýchlo, s okuliarmi menej, no ani to nie je výhra. Okuliare som vymenila za šošovky presne pre problém s periférnym videním, videla som miesto jedného schodu dva, čo spôsobovali práve okuliare a lom, keď som sa pozrela dole. Šošovky mám radšej než okuliare, ale permanentné nosenie šošoviek mi oči veľmi vysušuje, takže musím striedať. Na športy, tanec či iné pohybové aktivity však rozhodne nosím šošovky, s okuliarmi by to bol problém.
    Bianka

    OdpovedaťOdstrániť